طرز تهیه شولی یزد
به گزارش وبلاگ تور چین، شولی یک غذای سنتی یزدی و بجا مانده از گذشتگان و یکی از برترین مواد غذایی سنتی برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش و جلوگیری از ابتلا به یبوست است.
شولی، نوعی سوپ سنتی یزد است که برای پخت آن از محصولاتی، چون چغندر با برگ، شوید تازه یا خشک، عدس، نخود، پیاز داغ، نعناع داغ فراوان، در صورت تمایل سیرداغ، آرد، سرکه، نمک، فلفل و زردچوبه و گاهی شیرینیجات (پس از پخت) استفاده می گردد.
شولی یک غذای سنتی یزدی و بجا مانده از گذشتگان و یکی از برترین مواد غذایی سنتی برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش و جلوگیری از ابتلا به یبوست است.
شولی یزد در لیست آثار ناملموس کشور به ثبت رسیده و این روز ها که مردم مجبورند در خانه بمانند می تواند تفریح ساده، سالم و خوش مزه ای برای شهروندان باشد.
می توان گفت شولی، نوعی سوپ سنتی یزد است که برای پخت آن از محصولاتی، چون چغندر با برگ، شوید تازه یا خشک، عدس، نخود، پیاز داغ، نعناع داغ فراوان، در صورت تمایل سیرداغ، آرد، سرکه، نمک، فلفل و زردچوبه و گاهی شیرینیجات (پس از پخت) استفاده می گردد.
ترکیب محصولاتی که برای پخت شولی از آن استفاده می گردد دارای یکسری ویژگی های غدایی خاص است.
شولی، سوپیست که به علت استفاده از آرد گندم، پیاز داغ، بعضی سبزیجات و چغندر می تواند دارای فیبر هایی باشد که روی عملکرد دستگاه گوارش موثر است و عملکرد حرکتی دستگاه گوارش را بهبود می بخشد.
بعلاوه به علت استفاده از بعضی حبوبات، از پروتئین لازم هم برخوردار است و در مجموع، شولی، پیش غذایی است که از یک سو حاوی انرژی است و استفاده از آن برای چاق ها نگران کننده نیست و از طرفی به علت امتیازات غدایی، یک دسر مناسب محسوب می گردد.
کم هزینه بودن و پخت ساده شولی از مزایای آن است؛ شولی از جمله مواد غذایی سنتی یزدی است که اقوام را به همین بهانه یعنی پخت و صرف شولی، به دور هم جمع می نماید.
این روز ها که برای ماندن در خانه باید بهانه ای تراشید، پخت شولی و خوردن آن بهانه خوبیست، نه هزینه آنچنانی دارد و نه ضرری برای بدن و دستگاه گوارش و حتی مورد تایید پزشکان و متخصصان تغذیه نیز می باشد.
آش شولی یکی از غذا های مورد علاقه مردمان یزد است که سبزی خاص این آش اسفناج، شوید، برگ چغندر؛ خود چغندر، نعناع خشک و سرکه است.
سبزی: (نصف آن اسفناج و نصف دیگر شوید، تره، جعفری و چند شاخه شنبلیله) یک و نیم کیلو
چغندر: دو عدد بزرگ
پیاز: سه عدد
نعنا: خشک دو قاشق غذا خوری
آرد: یک و نیم لیوان
عدس: یک لیوان
روغن: به مقدار لازم برای پیاز و نعناع داغ
نمک: به مقدار لازم
زردچوبه: دو قاشق مرباخوری
سرکه: به مقدار دلخواه
ابتدا چغندر را پوست کنده، سپس آن را به صورت خلالی برش داده و با مقداری آب می گذاریم روی شعله تا نیم پز گردد.
بعد از نیم پز شدن چغندر، عدس و سبزی خرده شده را به آن اضافه می کنیم و صبر می کنیم تا کاملا بپزد.
در این فاصله نعنا و پیاز داغ را درست نموده و به آن زردچوبه را اضافه می کنیم.
به آرد حدود 4 تا 5 لیوان آب اضافه نموده و سپس با دست، کاملا آن ها را با هم مخلوط می کنیم.
وقتی سبزی و عدس پخته شد نصف پیاز داغ را به قابلمه اضافه نموده و می گذاریم چند غل بخورد.
بعد از آن، ابتدا حدود 4 لیوان آب جوش به آش اضافه می کنیم و سپس آرد آب گرفته را به آرامی به آش اضافه می کنیم و همزمان هم، خوب به هم می زنیم تا آرد گلوله نگردد.
اگر آش خیلی غلیظ شد باز هم آب به آن اضافه می کنیم و سپس آن را خوب به هم می زنیم تا غلظت آن چیزی شبیه سوپ گردد.
بعد از این که نمک و فلفل آش را مقدار کردیم، به آن نعنا داغ و بقیه پیاز داغ و سرکه را اضافه می کنیم (البته کمی از آن را برای تزئین نگه می داریم) و می گذاریم تا چند غل بزند تا بوی تند سرکه کم گردد.
اگر سرکه دوست نداشتید می توانید آش را با رب انار میل نمایید.
در خانه بمانیم و شولی بخوریم، شولی خیله خشه (خشه: یک اصطلاح یزدی به معنای خوب و خوش).
منبع: فرادید